søndag 6. mars 2011

Napier

Jeg var i Napier første gang i 1989 sammen med Michael. Den gangen besøkte jeg en god sykepleier-venninne fra Anastasis som jeg kjente fra skipet. Sammen besøkte vi Helen Appelgate/kapteinsfrue og forfatter fra det samme skipet. ( Hun har bl.a. skrevet "Anker i Storm")
Denne gangen ville vi  besøke det berømte jordskjelvmuseet i Hawks Bay, og studere byen som ble gjennoppbygd etter en jordskjelvkatastrofe i 1939 i fullstendig Art Deco stil. (258 personer ble drept.)
Uheldigvis var museet stengt for ombygning frem til 2013, men vi fikk se oss litt rundt. Byen er bare nydelig, med masse steder å utforske. Og så fikk vi se stillehavet skinne i mot oss!.

Napier er en viktig havneby beliggende i Hawke's Bay på østkysten av Nordøya i New Zealand. I 2001 var innbyggertallet på 53 661 innbyggere. 10 km lenger sør ligger nabobyen Hastings, Napiers «tvillingby». Byene blir i New Zealand også bare kalt for «Tvilling-byene».
Napier og landområdene rundt Hastings er kjent for sin vin-produksjon, samt er også et av de områdene på NZ som produserer mest epler, pærer og steinfrukter som fersken og nektariner. Disse blir eksportert fra Napier havn.
Napier er et populært feriested, og har en av de mest fotograferte turist-attraksjonene i landet; en statue på Marine Parade kalt «Pania Of The Reef». Denne statuen er like mye verdsatt som statuen av «Den lille havfruen» i Københavns havnebasseng.
Jordskjelv og brann gjorde at mye av bygningsmassen i Napier ble ødelagt i 1931.  Byen ble på to år gjenreist, og arkitekturen ellers i verden var på den tiden sterkt preget av stilarten Art deco. Derfor har Napier i dag en av de mest komplette samlinger av Art deco-bygninger i verden, og bygningene The T & G Building (Atkin & Mitchell, Wellington, 1936) Breakers Cafe & Bar er blant noen av de fineste bygningene med best beliggenhet rett ved Marine Parade.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar