tirsdag 8. februar 2011

Det nærmer seg!

Trodde du at det bare var meg og Maria som skulle på tur ?  Nei! vi skal reise sammen med Else May og sønnen Morten som skal besøke slektninger i New Zealand og Cook Island. Else May er oldebarn av Reinert Jonassen som slo seg ned der nede   ( og var inspirasjon til sangen "Reinert med beinet". )

Reinert var gift og hadde to døtre utenfor Eikvåg i Farsund, Han var ute og seilte på sydhavet da han fikk beskjed om at hustruen var død.   Historien sier at han sendte bud etter jentene for å få sendt dem til stillehavet etter at han slo seg ned der, men at dette motsatte jentenes omsorgspersoner seg.  Han kom aldri hjem til Farsund. Jentene vokste opp hos slektninger, og den ene ble mor til Else Mays far; Kjell Jonassen, trykker i Farsunds Avis.







Sydhavsparadiset!
Aitutaki i Cookøyene.

Cookøyene ligger midt ute i Stillehavet, og landet består av en rekke øyer som strekker seg over et havområde som er like stort som Vest-Europa.

Giftet seg med en prinsesse i Cookøyene
Kaptein Reinert Godfred Jonassen fra Farsund forliste med barken Gyda i Tahiti i 1897. Her traff han enkedronning Tuariki fra øya Aitutaki i Cookøyene. Han giftet seg med henne og bosatte seg i det landet. Tuariki døde, men etter tradisjonen ble han så gift med hennes kusine. Reinert Jonassen bodde både på Rarotonga og Aitutaki, de to hovedøyene i Cookøyene. Han døde i 1917 etter en blodforgiftning han fikk i beinet etter en skade på en seiltur.
Eventyr Den norske kapteinen fikk tre barn, og Jonassen-familien er i dag en av de største og mest kjente på Cookøyene.
90 årReinert Jonassens sønn Mikael  levde til opp i nittiårene enda og det gjorde også datteren Josephine, eller tante Josie som hun kalltes.  Hun drev to små pensjonat på Aitutaki frem til hun døde i 2010.    Mikaels sønn Jon Jonassen er en velkjent forfatter og professor på universitetet på Hawaii.
 

Aitutaki er et av de sørligste atollene i øygruppen Cookøyene.
Den er den tredje største av de sørlige øyene, og består av 3 vulkanske småøyer og 12 koralløyer. Øya har trolig vært befolket siden ca. år 900, og legenden skal ha det til at det var den polynesiske høvdingen Ra som oppdaget øya, og ga den navnet Utataki Enua O Ru Ki Te Moana, som betyr «Føringen av en last med folk av Ra over havet». Det sies at Ra tok med seg 4 koner, 4 brødre og 20 hoff-jomfruer for å befolke øya.
Hoveddelen av befolkningen bor i landsbyen Arutanga, som ligger på øst-siden av hovedøya. Her ligger også en flyplass, som Air Rarotonga flyr til fra Rarotonga. Aitutaki er den nest mest besøkte av Cookøyene. Her finnes flere hoteller og andre overnattingssteder, og mange aktiviteter. Mange anser Aitutaki for å være verdens vakreste lagune.
Første registrerte møte med europeere er Kaptein William Bligh på skuta «Bounty», 11. april 1789, like før det berømte Mytteriet på Bounty.                                                    


Mange nordmenn
Familien fra Farsund er ikke de eneste nordmenn som har vært på Aitutaki og Rarotonga - og akkurat nå er det flere norske familier som er der nede i sydhavsparadiset. Noen er på et par ukers ferie for å oppleve sydhavet, men andre har leid seg hus og vil bo der under hele den norske vinteren. Ja, slikt kan nok friste noen og enhver.


Gikk bra
Mikael, Josie og Jon fra Cookøyene kom til Norge, og fikk se landet deres far/farfar kom fra. Sikkert en opplevelse, men vi som kjenner sydhavet fikk en støkk da vi så dem på skjermen. Det å reise til Norge var en sjanse å ta for de to eldste - det går ofte svært dårlig med eldre folk fra sydhavet som besøker land med kaldere klima. Heldigvis sies det at det gikk bra.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar