lørdag 13. juni 2015

Torino - Damer på bytur.


Da vi kom ut i sola igjen etter å ha sett på linkledet (forrige innlegg) så vi at det var et museum under kirka.  Jeg trodde da at dette måtte være museet for linkledet som jeg har lest skulle være veldig bra. Vi gikk derfor ned og så utgravingene fra romertiden og tidligere kirker, og andre gjenstander fra kirkens historie, Til slutt klatret Hilde og jeg opp i Klokketårnet (244 trappetrinn!! puh)) for å nyte utsikten over sentrum, og så fikk vi dagens trim i samme slengen. 
Nå var vi alle klar for en god italiensk Iskrem og kaffe.
Vi fant en fin isbar (blandt enormt mange) på Piazza Castello.   Der satt vi og koste og utvekslet erfaringene så langt med hverandre, da en av damene i ropte ut! I vanvare hadde hun klart å spise opp halve isen til en annen dame i gruppen! Det ble høylytt latter og søsterlig deling. Både Is og kakke smakte deilig i solsteken. (vi satt i skyggen) På forhånd hadde Yr.no meldt regn/torden hele lørdagen men det kom natten før. Været og temperaturen var helt perfekt for storbyferie dog med ganske høy luftfuktighet slik det gjerne er i subtropiske strøk.
Etter kaffe tok vi en rundtur på City-sightseeing med en rød dobbeldekker buss som sto like bortenfor.Dette var den typen som man kan hoppe av og på gjennom 24 timer og kjørte 2 forskjellige ruter.Vi tok den korteste som tok oss over elven Po og inn i ge grønne frodige områdene på bredden. Mange flotte villaer der. Ellers var det interessant å høre byens og distriktets historie på Engelsk.
Vi kunne med fordel lytte til den Engelske versjonen som var tilrettelagt for "Junior".
Vi satt på hele runden (45min) og så gikk vi tilbake til en italiensk PiZZA/Pasta restaurant vi hadde sett på veien for dagens lunsj. Anbefales på det varmeste. God service og fantastisk mat. Bortsett fra at noen av damene kanskje burde valgt "baby"størrelse på Pizzaen sin.


Etter lunsj delte vi oss i 2 grupper. 3 gikk tilbake til bussen gjennom handlegatene. De gikk på den samme bussen men hoppet av i en park ved bredden av Po. Der foregikk en stor bilutstilling så de fikk se både Ferrari, Fiat, Kia og Peugeot (med vakre jenter på panseret).
De 2 andre gikk på museet som er bygget opp rundt historien til likkledet.  Der fikk vi først se en utvidet utgave av den samme videoen som vi fikk se i forbindelse med utstillingen av kledet i kirken.I den lille rundturen fikk vi også bl.a se kameraet som ble brukt til å ta det først fotoet av linkledet. Det som viste at det er et negativt bilde av en mann. Kameraet var som en firkantet boks men det var digert. Sidene kunne vel være minst en halv meter!
Størst inntrykk gjorde kopien av kledet som var laget etter den siste fotograferingen, Det var så nært og nøyaktig at det var helt nifst laget på tøy og tydelig til minste detalj. Her var det ikke snakk om å stå bak noen glasskjerm. Vi kunne stikke nesa helt borti. Vi kunne også ta på et stykke tøy som var vevet på samme måte som det orginale kledet, og ble overrasket over tykkelsen. Ellers var det mange gamle malerier der kledet var avbildet, og 3D eksempler. Mye av de samme tingene som man kan finne bilder av dersom man søker opp linkledet på nettet. Det var likevell spennende å se de orginale utgavene.
Museet var viet det historiske og mye av den nyeste forskningen manglet, og heller ikke diskusjonen rundt C14 dateringen var med, men ellers var det svært mye som var verd å få med seg. ++ for kopien av linkledet. Dessuten tar det ikke lang tid å gå gjennom. Nok med en halvtime dersom man har mye å rekke. 

Vi traff hverandre igjen på hotellet. Det er genialt å bo sentralt.  Midt i gamlebyen med severdigeter på alle sider. Opp med føttene, en strekk, en dusj,en lur eller et skoskift. Før vi var klar for middag på byen. 
Nå trengte vi bare gå 20 meter for å komme til et torg med gatemusikk og fortau-restauranter. Det yrte av folk så vi måtte vente lenge før maten kom, Gikk ut ca 2000, fikk maten 2200. men tiden gikk fort og vi var gode og sultne da den endelig kom. Hilde og Jeg (igjen som de modigste) hadde sjømattallerken med sort pasta. En mildt sagt spennende rett (synsmessig), men ingen ting å si på smaken...eller..delte meninger om det?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar